Slatki i ukusni, a opet zdravi pokloni za svetog Nikolu
Blagdani su vrijeme kad djeca često dobivaju slatkiše sa svih strana, pogotovo za svetog Nikolu. Pa, zašto ove godine ne biste, barem vi kao roditelj, uveli malo ravnoteže? Umjesto klasičnih čokolada i bombona, ubacite u čizmicu nešto zdravije. I ne, zdravo ne znači nužno da će djeca mrziti svoj poklon. 🤭
Danas na policama trgovina možemo pronaći razne zdrave, a super ukusne opcije. A ako vam vrijeme i mogućnosti dopuste, možete i sami pripremiti domaće poslastice koje su prefine te istovremeno pune hranjivih sastojaka. Tako djeca mogu uživati u slatkim zalogajima, a vi nećete imati grižnju savjesti zbog količine šećera kojeg unose.
Za vas smo pripremili hrpu zanimljivih ideja!
Slatka tradicija: Zašto djeca dobivaju darove na svetog Nikolu?
Sveti Nikola, biskup iz 4. stoljeća, poznat je po svojoj velikodušnosti i darivanju, posebno djeci. Njegova dobrodušnost nadahnula je običaj darivanja slatkiša koji se održao sve do danas. Ovaj dan slavi dobra djela i dijeljenje, a slatkiši simboliziraju radost i duh zajedništva.
Jeste li znali?
Običaji za svetog Nikolu nisu svugdje u svijetu isti isti. Recimo u Nizozemskoj se smatra da sveti Nikola dolazi na bijelom konju, a djeca ostavljaju svoje čarape ili cipele s mrkvama za konja, nadajući se darovima. U Češkoj pak ne dolazi sam već u pratnji vražička i anđela.
U Hrvatskoj, djeca pišu pisma svetom Nikoli, čiste čizmice noć prije dolaska te ih ostavljaju na prozoru u svojoj sobi kako bi ih Nikola napunio slatkišima. A ako djeca “nisu bila dovoljno dobra” tijekom godine, osim slatkiša mogli bi dobiti i zlatnu šibu od Krampusa.
U Hrvatskoj, djeca pišu pisma svetom Nikoli, čiste čizmice noć prije dolaska te ih ostavljaju na prozoru u svojoj sobi kako bi ih Nikola napunio slatkišima. A ako djeca “nisu bila dovoljno dobra” tijekom godine, osim slatkiša mogli bi dobiti i zlatnu šibu od Krampusa.
U prošlosti su darovi bili skromni i uključivali jabuke, suhe smokve, orahe i nekoliko bombona, naglašavajući dobrotu i čaroliju blagdana, a ne materijalizam.
Zašto zdraviji slatkiši ove godine?
Ako ćemo biti iskreni, nijedan roditelj nije sretan kada se dijete pretrpa slatkišima, no s druge strane – djeca jesu. Zato je dobra ideja malo ih “zavarati” ove godine i zamijeniti šećerne bombe hranjiivim alternativama koje će biti dovoljno fine da se djeca neće osjećati ni prevareno ni razočarano.
Evo nekoliko prednosti zdravih slatkiša i namirnica nad klasičnim:
- Bolja probava: Vlakna iz cjelovitih žitarica, oraha i voća potiču zdravu probavu.
- Dugotrajniji osjećaj sitosti: Zbog većeg udjela proteina i zdravih masnoća, djeca će duže biti sita.
- Zdrava i prirodna energija: Prirodni zaslađivači poput meda ili javorovog sirupa pomažu izbjeći nagle poraste šećera u krvi, koje često uzrokuju procesirani slatkiši. Cjelovite namirnice pružaju održiv izvor energije, bez pada koji obično slijedi nakon konzumacije rafiniranih šećera.
- Bolje raspoloženje: Hranjive tvari iz ovakvih slastica mogu pozitivno utjecati na koncentraciju i raspoloženje djece.
S čime onda napuniti čizmicu? 🥾
Sada kada znate prednosti zdravijih slatkih alternativa, sigurno se pitate što konkretno staviti u čizmicu kako bi ona bila puna hranjivih sastojaka, vitamina i drugih dobrih stvari, a da djeca i dalje budu oduševljena.
Evo malo inspiracije:
- Suho voće: Marelice, smokve, brusnice ili grožđice su prirodno slatke, a bogate vlaknima i vitaminima. Ako ih spakirate u neku slatku vrećicu, npr. ukrašenu likom iz omiljenog crtića, ovi slatkiši će odmah postati slađi!
- Voće: Svjesni smo da djecu vjerojatno neće obradovati mandarina u čizmi, no mandarina s očima sigurno hoće! Ukrasite voćkice poput mandarina, naranči i jabuka samoljepljivim očima (možete dodati i usta i ruke uz pomoć čačkalica) te izmamite osmijehe na dječja lica.
- Tamna čokolada: Kvalitetna tamna čokolada s visokim udjelom kakaa sadrži manje šećera i obiluje antioksidansima. Znamo što mislite “Koje dijete voli tamnu čokoladu?!”, ali vjerujte, postoje toliko dobre da se nijedan mališan neće požaliti – npr. Kandit No Guilt. Svaka je provjereno prefina i zdravija od klasičnih mliječnih.
- Orašasti plodovi: Bademi, lješnjaci ili orasi puni su zdravih masti, proteina i vitamina a baš kao i suho voće možete ih zapakirati u neki simpatični i djeci zabavan omot.
- Rogač: Bolji izbor od kakaa jer je prirodno sladak, bogat vlaknima, antioksidansima i mineralima poput kalcija i magnezija, a sadrži manje masnoća i nema stimulativnog učinka što ga čini zdravijom alternativom.
Ana Jelekovac Jurkin
Mag. nutr. posvećena bebama i djeci
Rogač može biti od velike pomoći kod različitih probavnih tegoba, a najčešće se spominje kao pomoć u tretiranju proljeva kod djece i odraslih.
Rogačem možeš obogatiti jako puno jela, a ovo su neke od ideja:
Rogačem možeš obogatiti jako puno jela, a ovo su neke od ideja:
- Kolači, muffini, waffle, banana kruh ili palačinke
- Jutarnje kaše od zobi, heljde, kvinoje ili prosa
- Puding
- Smoothie
- Sladoled
- Topli napitak, kao zamjena za kakao, dodatno obogaćen cimetom i medom
Meni se rogač jako lijepo ljubi s jabukom, bananama ili citrusima te bademima i lješnjacima.
Jednostavni recepti za zdrave slatkiše za svetog Nikolu
Ako pak želite napuniti čizmicu nečim što i dalje podsjeća na prave slatkiše, evo nekoliko ideja kako kombinirati zdrave sastojke i stvoriti poslastice koje izgledaju kao one iz trgovine:
Zdrave Bounty pločice 🥥
Sastojci:
- 1 šalica kokosovih mrvica
- 1 šalica bademovog brašna
- 1/4 šalice meda ili javorovog sirupa
- 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Tamna čokolada
Upute:
- Pomiješajte kokos, bademovo brašno, med, kokosovo ulje i vaniliju u zdjeli.
- Utisnite smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Otopite čokoladu, umočite stvrdnutu smjesu u čokoladu i stavite na papir za pečenje.
- Ponovno stavite u hladnjak na otprilike 1 sat da se stvrdnu.
Ana Jelekovac Jurkin
Mag. nutr. posvećena bebama i djeci
Nakon prve godine možete krenuti s umjerenim korištenjem meda. Dakle, med možete uvesti nakon bebinog prvog rođendana, ali i ne morate žuriti s njim. Svakako birajte kvalitetni, lokalno proizvedeni med i krenite s manjom količinom. Med možete umiješati u kaše, pudinge, namaze, smoothie, koristiti kao namaz za waffle ili palačinke te kao zamjenu klasičnom šećeru kad radite neke kolače, torte ili biskvite.
Zobeni keksi bez glutena 🍪
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 1/2 šalice kremastog kikiriki maslaca
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 1/2 šalica bademovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 šalice nasjeckanih oraha
- Mrvice od tamne čokolade
Upute:
- U velikoj zdjeli zdrobite banane vilicom.
- Umiješajte kikiriki maslac, zobene pahuljice, mlijeko, orahe, vaniliju, cimet i čokoladne mrvice dok se sve ne sjedini.
- Smjesu žlicom stavite na lim obložen papirom za pečenje (da se keksi ne bi izlijevali/širili).
- Stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kekse 20 minuta.
- Ostavite da se ohlade nekoliko minuta prije posluživanja!
U Hrvatskoj je običaj ostaviti kekse i mlijeko pored čizmice za svetog Nikolu. Ove godine možete ispeći zdraviju verziju keksa i dopustiti malim rukama da uživaju u kreativnom procesu pripreme za Nikolinje.
A budući da je stvarno teško zamisliti čizmicu bez gumenih bombona, nutricionistica i savjetnica za dječju prehranu podijelila je odličan recept za bombone sa sezonskim voćem – narančama. 🍬 🍊
Ana Jelekovac Jurkin
Mag. nutr. posvećena bebama i djeci
Sastojci:
- 250 ml svježe cijeđenog soka naranče
- 1 žlica meda (možda vam med uopće neće ni trebati ako imate jako slatke i ukusne naranče)
- 2 ravne žlice želatine
- po želji malo ribane korice neprskane naranče
Postupak:
- Ocijediti naranče (bez pulpe).
- Polovicu soka ostaviti sa strane i pomiješati sa 2 ravne žlice želatine, a polovicu staviti na laganu vatru.
- Pred kraj dodati med i dobro promiješati.
- Čim se sve sjedinilo maknuti s vatre i pomiješati s drugom polovicom.
- Dobro sjediniti i zatim napuniti silikonske kalupe (malene po mogućnosti).
- Ako nemate silikonskih kalupa, možete sve prelijati i u običnu staklenu posudu pa kasnije izrezati u željene oblike.
- Sve staviti u hladnjak na par sati dok se ne stvrdne.
Čokoladno-voćne lizalice 🍭
Sastojci:
- 1 jabuka
- Tamna čokolada (minimalno 70% kakaa)
- 50 g mrvica od oraha (ili drugih orašastih plodova po izboru, npr. badema ili lješnjaka)
- Drugi dodatni začin (opcionalno, npr. cimet ili vanilija)
Upute:
- Operite i narežite jabuke na deblje ploške (1-1.5 cm), uklonite sjemenke i ostavite koru.
- Otopite tamnu čokoladu (100 g) na laganoj vatri ili u mikrovalnoj.
- Uronite svaku plošku jabuke u otopljenu čokoladu, zatim odmah stavite u mrvice od oraha.
- Posložite jabuke na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u zamrzivač na 1 sat.
- Poslužite hladne i uživajte!
Ako biste htjeli neku mekšu verziju lizalice/sladoleda, isprobajte recept nutricionistice Ane koji je namijenjen i bebačima (nakon što im je uveden lješnjak):
Ana Jelekovac Jurkin
Mag. nutr. posvećena bebama i djeci
Vjerujem da će biti posebno zanimljiv onima čije dijete ne smije jesti mliječno zbog alergije ili osjetljivosti.
Sastojci:
Sastojci:
- 200 ml kokosovog mlijeka iz limenke
- 4-6 svježih datulja (doziraj ovisno o tome koliko slatko volite, a ako radiš za bebu slobodni ih potpuno izostavi jer će i bez njih biti ukusan i sladak)
- 3 žlice tamnog rogača
- 3 žlice maslaca od lješnjaka
- 1 velika, zrela banana (može biti i zamrznuta kako bi sladoled bio kremastiji, ali onda će ti trebati više kokosovog mlijeka)
Postupak:
- Sve sastojke stavi u blender i miksaj dok smjesa ne postane potpuno glatka i dok se sve ne sjedini.
- Ako koristiš suhe datulje, bilo bi ih dobro prije kratko namočiti u toploj vodi kako bi omekšale.
- Na kraju sve rasporedi u kalupe i zaledi.
Zdravi slatkiši i na policama trgovina
Ako nemate vremena za spremanje zdravih slatkiša, uvijek možete u trgovinama poput DM-a pronaći zdravije opcije. Primjerice:
Dobra je ideja i pratiti sezonske zdrave slastice koje stignu u ponudu poput čokolada s cimetom za dodatni dašak blagdanske čarolije.
Ideje za pakiranje zdravih slatkiša
Kako bi zdravi slatkiši postali atraktivniji, vaš posljednji korak u pripremi je zapakirati ih na pravi način jer djeca jednostavno vole zabavno dekorirana jela. Evo nekoliko ideja:
- Zamotajte zdrave bounty pločice ili domaće keksiće u šareni ukrasni papir. Na svaki možete napisati personaliziranu poruku, poput "Čokolada za Anu" ili "Slatkiši za Marka". Djeca će se veseliti kada vide svoje ime!
- Stavite orašaste plodove u papirnate vrećice i pripremite simpatične etikete za nalijepiti. Na etiketu napišite zanimljive poruke poput "Energija za hrabre junake!" ili “Tko pojede, raste veliki!”
- Napunite prozirne vrećice raznobojnim voćem (s očima 👀). Zavežite ih šarenom vrpcom za veseli izgled.
- Nakon što omotate lizalice u celofan, dodajte ispod velike lijepe mašne kao ukras.
- U pakiranju vam mogu pomoći i razne dekorativne kutije svih oblika.
Kao što vidite, zdravih je mogućnosti zaista puno, a još su k tome i ukusne tako da se usudimo reći da ćete svime što smo nabrojali zasigurno razveseliti svoje mališane. I isto tako ćete ih naučiti jednu važnu lekciju – zdravo može biti fino. I fino može biti zdravo!
Uživajte u Nikolinju!
P.S. S čime ste vi punili čizmicu ove godine? Podijelite s nama na Instagramu ili Facebooku.
P.S. S čime ste vi punili čizmicu ove godine? Podijelite s nama na Instagramu ili Facebooku.
Članak je napisan bez ikakve suradnje s e-trgovinama ili drugim trgovačkim subjektima navedenim u tekstu. Veze služe samo za inspiraciju čitateljima.